duminică, 12 octombrie 2014

Hamilton a castigat Marele Premiu al Rusiei de la Soci iar Mercedes este noua campioana mondiala in sezonul 2014 !

Englezul Lewis Hamilton şi-a mărit avansul la 17 puncte în clasamentul general în dauna coechipierului său Nico Rosberg, după o victorie uşoară obţinută pe noul circuit de la Soci, care a găzduit prima ediţie a Marelui Premiu al Rusiei. Pilotul echipei Mercedes a avut emoţii doar la start, atunci când coechipierul său Nico Rosberg a încercat să-l depăşească în primul viraj doar pentru a fi nevoit să frâneze violent şi să iasă larg în virajul doi. Germanul i-a cedat imediat poziţia lui Hamilton pentru a nu fi penalizat şi a fost nevoit să intre la boxe la finalul primului tur, întrucât blocarea agresivă a roţilor în primul viraj a deteriorat grav pneurile.
Hamilton


Cursa de recuperare a lui Rosberg

Din acest punct, Hamilton a controlat cursa fără niciun fel de probleme, a efectuat unica oprire la boxe spre jumătatea evenimentului şi a trecut primul linia de sosire, ocazie cu care a obţinut a noua victorie din acest sezon. Revenit pe locul 20 după intrarea neprvazută la boxe, Rosberg a profitat de performanţele superioare ale monopostului Mercedes şi a progresat constant în pluton pentru a ajunge pe locul 10 în turul 20.
Progresele au devenit evidente pe măsură ce restul piloţilor au trecut pe la boxe pentru unicul schimb de pneuri, element care i-a permis germanului să ajungă din nou pe poziţia a doua. Germanul se afla însă la o distanţă de aproape 20 de secunde de liderul Hamilton, astfel că nu a avut nicio şansă să lupte pentru victorie cu coechipierul său, cedând alte şapte puncte în lupta pentru titlul mondial. Diferenţa dintre cei doi a crescut astfel la 17 puncte cu numai trei curse înainte de finalul sezonului.
Rezultatele au permis celor de la Mercedes să-şi adjudece matematic titlul mondial la constructori, acesta fiind primul trofeu pentru echipa cu sediul la Brackley după cel din 2009 obţinut sub numele de Brawn GP.

Bottas, al cincilea podium al sezonului

Deşi concurează pentru echipe propulsate de Mercedes, Valtteri Bottas şi Jenson Button nu au putut ameninţa poziţia lui Hamilton şi au obţinut locurile trei şi, respectiv, patru. Momentul decisiv a fost, de altfel, unica intrare la boxe, când cei doi au revenit pe traseu în spatele lui Rosberg. Bottas a oferit câteva speranţe celor de la Williams că l-ar putea ajunge din urmă pe german sau că rivalul Mercedes ar putea avea nevoie de o oprire suplimentară pe final, însă în cele din urmă a terminat la circa cinci secunde în spatele său. Button s-a mulţumit astfel cu locul patru şi a fost urmat de coechipierul său Kevin Magnussen, care a câştigat poziţii preţioase la start. McLaren Mercedes a obţinut astfel puncte preţioase în lupta pentru locul cinci cu cei de la Force India, mai ales că indienii şi-au trecut în cont un singur punct prin Sergio Perez.

Locul şase pentru Alonso. Ricciardo îl învinge pe Vettel

Fernando Alonso a reuşit să-i învingă pe ambii piloţi de la Red Bull Racing, în primul rând datorită unui start excelent în urma căruia a progresat de pe locul şapte pe locul patru. Spaniolul a pierdut însă două poziţii în favoarea celor de la McLaren după efectuarea unui schimb de pneuri de pe şapte secunde cauzat de o neînţelegere la montarea pneului stânga-faţă.

Între timp, Daniel Ricciardo a câştigat duelul intern de la Red Bull Racing cu Sebastian Vettel. Australianul a fost depăşit la start de coechipierul său şi apoi a rămas blocat în spatele acestuia, motiv pentru care a efectuat prematur (turul 12) schimbarea pneurilor. Strategia l-a ajutat parţial, întrucât s-a clasat în faţa lui Vettel, însă nu a reuşit să-l depăşească pe final şi pe Alonso, deşi a fost pentru mult timp la mai puţin de o secundă în urma spaniolului. Kimi Raikkonen a ocupat locul nouă la volanul celui de-al doilea monopost Ferrari, în timp ce Perez a adus unicul punct pentru Force India. 

Kvyat, în afara punctelor în ciuda performanţei din calificări

Felipe Massa a fost celălalt pilot care a intrat la boxe în primul tur, însă brazilianul nu a reuşit să se claseze în puncte şi a terminat pe locul 11, în faţa lui Nico Hulkenberg de la Force India.
Daniil Kvyat a plecat de pe locul cinci al grilei de start, însă pilotul Scuderiei Toro Rosso a ratat startul şi a pierdut trei poziţii, pentru ca ulterior să fie depăşit şi de alţi rivali pe parcursul cursei. Aflat în faţa propriilor suporteri, rusul a terminat doar pe locul 14, inclusiv în spatele coechipierului său, Jean-Eric Vergne.
Sauber a marcat o nouă etapă fără puncte, în timp ce Romain Grosjean s-a clasat pe locul 17 după ce a suferit şi o penalizare de cinci secunde în clasamentul pentru provocarea unui acroşaj cu Sutil. Coechipierul său Pastor Maldonado a fost al 18-lea în faţa lui Marcus Ericsson (Caterham), în timp ce Kamui Kobayashi (Caterham) şi Max Chilton (Marussia) au retras prematur monoposturile la boxe. Cel mai bun timp în cursă a fost stabilit de Bottas, care a fost cronometrat cu 1:40.896 în turul 53.

Rusia - Rezultate cursă: 

Loc Pilot Echipa Diferenta
1 Lewis Hamilton Mercedes 1h31m50.744s
2 Nico Rosberg Mercedes 23h28m09.s
3 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 23h28m09.s
4 Jenson Button McLaren/Mercedes 23h28m09.s
5 Kevin Magnussen McLaren/Mercedes 23h28m09.s
6 Fernando Alonso Ferrari 23h28m09.s
7 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 23h28m09.s
8 Sebastian Vettel Red Bull/Renault 23h28m09.s
9 Kimi Raikkonen Ferrari 23h28m09.s
10 Sergio Perez Force India/Mercedes 23h28m09.s
11 Felipe Massa Williams/Mercedes 23h28m09.s
12 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 23h28m09.s
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso/Renault 23h28m09.s
14 Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault 1 tur
15 Esteban Gutierrez Sauber/Ferrari 1 tur
16 Adrian Sutil Sauber/Ferrari 1 tur
17 Romain Grosjean Lotus/Renault 1 tur
18 Pastor Maldonado Lotus/Renault 1 tur
19 Marcus Ericsson Caterham/Renault 2 tururi
- Kamui Kobayashi Caterham/Renault Abandon
- Max Chilton Marussia/Ferrari Abandon

Clasamentul general:

Loc Pilot Puncte
1 Lewis Hamilton 291
2 Nico Rosberg 274
3 Daniel Ricciardo 199
4 Valtteri Bottas 145
5 Sebastian Vettel 143
6 Fernando Alonso 141
7 Jenson Button 94
8 Nico Hulkenberg 76
9 Felipe Massa 71
10 Kevin Magnussen 49
11 Sergio Perez 47
12 Kimi Raikkonen 47
13 Jean-Eric Vergne 21
14 Romain Grosjean 8
15 Daniil Kvyat 8
16 Jules Bianchi 2
17 Adrian Sutil 0
18 Marcus Ericsson 0
19 Pastor Maldonado 0
20 Esteban Gutierrez 0
21 Max Chilton 0
22 Kamui Kobayashi 0

Clasamentul constructorilor:

Loc Echipa Puncte
1 Mercedes 565
2 Red Bull/Renault 342
3 Williams/Mercedes 216
4 Ferrari 188
5 McLaren/Mercedes 143
6 Force India/Mercedes 123
7 Toro Rosso/Renault 29
8 Lotus/Renault 8
9 Marussia/Ferrari 2
10 Sauber/Ferrari 0
11 Caterham/Renault 0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu